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vol. : 제41권 3호(통권65호) 
저자 : 이정희 
발행연월 : 2017-12 

                                                   조선화교 중화요리점의 실태: 1927-1945년의 시기를 중심으로

                                                                                                                                                       이정희

본고는 1927년부터 1940년대까지의 시기 화교 경영 중화요리점의 실태에 대해 검토한 것이다. 1927년 화교배척사건 때 중화요리점은 전국적 규모가 아니라 전라북도, 충청남도, 인천부 일원을 중심으로 군중의 습격을 받아 유리와 기물이 파손되거나 일시적으로 영업을 하지 못하는 피해를 입었다. 이 사건으로 인해 일시적으로 중화요리음식점이 감소하기는 했지만 곧바로 회복했다. 그러나 1931년 화교배척사건은 전국적인 규모로 발생했으며 피해의 정도가 보다 심각했다. 중화요리음식점의 경우 전국적으로 약 600개소가 감소했다. 경성의 경우, 중화요리점 점포 가운데 전체의 약 4할이 피해를 입었으며 투석 및 유리창과 문 등의 기물파손이 전체의 5할 이상을 차지했다. 그러나 귀국한 화교가 조선으로 점차 돌아왔으며 새롭게 중화요리점을 시작하는 화교도 증가, 1936년 말에는 1930년 수준까지 거의 회복했지만, 호떡집은 그렇지 못했다. 중일전쟁은 1931년 화교배척사건 때보다 더 높은 중화요리점 감소율을 초래했다. 전쟁 발발 이후 점차 중화요리점의 개수가 증가하지만 1931년 화교배척사건 때보다는 완만했으며, 1943년에는 다시 감소세로 돌아섰다. 이것은 조선총독부의 전시통제경제의 강화 및 밀가루 배급제 실시에 의한 것이었다. 이러한 감소 추세는 조선인과 일본인 경영 요리점 및 음식점에서도 발견할 수 있는 것으로 화교 중화요리점 만에 국한된 것은 아니었다.

 

핵심주제어: 조선화교, 중화요리점, 호떡집, 1927년 화교배척사건, 1931년 화교배척사건, 중일전쟁, 조선총독부, 전시통제경제

경제학문헌목록 주제분류: N, N0, N3

 

The History of Chinese Restaurant Business in Korea:

A Focus on Overseas Chinese Restaurant from 1927 to 1940s’

 

                                                                                                                                          Yi, Jung-hee

This paper analysed the history and present situation of Chinese restaurant business based on the viewpoint of Overseas Chinese in Modern Korea from 1927 to 1940s. Anti-Chinese riot of 1927 occurred not in nationwide, but in Jeolla-do Province, Chungcheng-do Province and Incheon area. Many Chinese restaurants in these provinces were attacked by Korean mobs to be suffered damage. Some restaurants were forced to suspend short-term business. Anti-Chinese riot of 1931 was quite different from the former riot in all matters. Anti-Chinese riot of 1931 was quite different from the former riot in all matters. The occurrence area of the riot was nationwide, The riot caused a great deal of damage to the overseas Chinese. Especially, The damage of Chinese restaurants were suffered great losses. In Seoul, nearly 40 percent of Chinese restaurants was damaged in Seoul. Most of the damage were glass breakage and damage to property by the stone-throwing of mobs. According to the increase of overseas Chinese returning to Korea from hometown of China and opening Chinese restaurants, the number of Chinese restaurants recovered up to 93% of 1930. The second Sino-Chinese war made overseas Chinese close their restaurants and return from Korea. The Japanese Government-General of Korea prohibited overseas Chinese from reopening and opening their restaurants. Wartime controlled economy and ‘flour-rationing system’ deteriorated their business. The number of their restaurants decreased more than former of the second Sino-Chinese war.

 

Keywords: Chinese restaurant business in Korea, Overseas Chinese in Modern Korea, Chinese food restaurant, ‘Hottokjip’(small scale Chinese restaurant), Anti-Chinese riot of 1927, Anti-Chinese riot of 1931(Wanpaoshan Incident), The second Sino-Chinese war, The Japanese Government-General of Korea, Wartime controlled economy

JEL Classification: N, N0, N3


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